ČeskyEnglishSlovensky
Coffeebreak - Dobrá voda - Lavazza blue
 

O kávě

Říká se, že káva je stará jako lidstvo samo. Ke kávě se váže řada zajímavých legend, a protože převážná většina z nich sahá daleko do minulosti, není snadné posoudit jejich věrohodnost. Nelze jim však upřít jistou poetiku. Jedna z legend popisuje účinky plodů neznámého keře na kozy. Historické prameny hovoří o tom, že kozy se staly po požití plodů bujnými a večer nechtěly spát. Ať už se staly zmíněné kozy bujnými nebo bujnějšími, faktem zůstává, že si účinků kávy všimnul člověk.

Zatímco v minulosti byla káva používána pro její téměř zázračné účinky, dnes je káva zejména synonymem pohody, povzbuzení, radosti, leckdy životního stylu.


KÁVOVNÍK
je dřevina pocházející z Etiopie. Rozšířil se nejdříve do Arábie, potom do ostatních zemí Asie a Jižní Ameriky. Dnes nalezneme kávovník zejména ve středním tropickém pásu mezi obratníky Raka a Kozoroha. Mezi nevýznamnější producenty kávy patří bezesporu Brazílie a Kolumbie (dohromady téměř 50% produkce).

ARABICA a ROBUSTA jsou dva hlavní druhy kávovníků, které se v dnešní době pěstují (třetí druh - coffea Liberica - se pěstuje v omezeném množství zejména v Malajsii).
Druh Robusta se pěstuje zejména v Brazílii, Indonésii a Vietnamu. Daří se jí v nadmořských výškách do 600 m/n m. Robustu je možné charakterizovat jako silnou kávu s nahořklou chutí, s drsným a hrubším aroma.
Druh Arabica nalezneme zejména ve Střední Americe, Jávě, Sumatře a východní Africe v nadmořských výškách 600 - 1800 m/n. m. Ve srovnání s druhem Robusta má Arabica jemnější a výraznější chuť.
Nevýznamnější rozdíl je však v obsahu kofeinu - druh Arabica obsahuje oproti druhu Robusta pouze třetinový obsah kofeinu.

SKLIZEŇ následuje po 8 - 11 měsících zrání (dle druhu). Zajímavostí je, že druh Robusta plodí již po dvou letech, zatímco druh Arabica až 6 letech.
Kávové bobule se po sběru dále zpracovávají. K procesu loupání kávových zrn se používají dva způsoby, a to suchý a mokrý. U metody suchého zpracování se kávové bobule po očištění suší v malých vrstvách na slunci a teprve poté zbavují slupky. U metody mokrého zpracování jsou kávové bobule ponořeny do vody, poté putují do stroje, který oddělí dužninu od kávových zrn.

Následuje další zpracování, při kterém se kávová zrna praží a mísí do jednotlivých směsí. Právě originálnost jednotlivých směsí činí kávu tak rozmanitou.